SIERRA DE LOS FILABRES

Vista General

Realització: del 3 al 8 de desembre de 2010


El divendres 3 de desembre al voltant de les 7 de la tarda ens trobem a l'Àrea de Servei de La Porta de Barcelona Odissea, Jou i Carlangas amb la sana intenció d'avançar uns quants quilòmetres en direcció a la localitat de Caniles. Al voltant de les 11 de la nit ens aturem a la localitat valenciana de Beneixida per sopar i descansar una estona. Busquem un lloc on poder parar amb tranquil·litat, i aparquem en un polígon industrial a l'entrada de la població. Al cap d'una estona passa un cotxe de la policia municipal, probablement alertats per algun vigilant de seguretat, que ens demana que no parem allà a causa de l'augment de robatoris a la zona, dirigint-nos cap a una gasolinera pròxima fora de servei a on podríem descansar .
Al cap d'unes hores, ja al matí, un esmorzar i de nou en marxa. Yecla, Jumilla, Caravaca, Puebla de Don Fadrique, Baza i, finalment, Caniles. Allà ens esperen Joan i Marcela, als que no vèiem des de Setmana Santa. Son ja prop de les 2 del migdia, així que, després de passar per la carnisseria per comprar provisions, busquem un lloc on menjar. Com és habitual en aquesta zona, bo i no car. Després de dinar iniciem l'ascens cap a la Serra, en direcció al Mas del Moro. Instalados en el Cerro del Moro
Diumenge al matí, el primer, fer cafè. Després d'esmorzar, vam decidir anar amb la 4Motion i la Syncro a fer una passejada per la Serra. Primer ens dirigim cap a la Cortijada de Bailén. Al cap d'uns minuts d'aturar-nos allà, apareix el "vigilant". Sembla que s'assabenten de tot el que esdevé per aquells paratges. Ja sap que hi ha unes furgonetes donant voltes, i ve a mirar qui som. Ana es dóna a conèixer, i el vigilant es va per on ha vingut. Després de fer algunes fotos al poble, ascendim fins Cuatro Puntas. Cuatro PuntasEl tram final del camí està força trencat, però ho vam passar sense cap inconvenient. Des de dalt, estem a més de 2.000 metres, la vista és excel·lent. A continuació baixem de nou per dirigir-nos cap Calar Alto. La neu que ahir va fer posar cadenes a Jou i JBL, s'està fonent a passos de gegant, i hi ha algun tros molt enfangat. Tot i això, la major part del camí està en excel·lents condicions. Passem pel Mas dels Chortales, el Mas de les Membrillas i altres. Ana ens va posant al dia de la zona, ens explica les seves aventuretes d'infància, ens ensenya racons de la Serra ... Després d'una mica més d'una hora de camí, arribem al Calar Alto, el punt més alt de la Serra dels Filabres. El vent bufa amb força mentre fem una passejada per la zona. S'acosta l'hora de dinar i ens anem de Calar buscant un lloc on poder instal·lar-nos. En un encreuament pròxim hi ha un refugi, però està ocupat per diversos 4x4, així que ens aturem a un bosc proper per menjar. A continuació iniciem el retorn cap al Cerro del Moro, però primer fem un parell de parades: una per a veure si trobem algun bolet, prop del Mas de Membrilla, i una altra per pujar fins el Turó de la Cuerda, un bon lloc per fer una mini kdda només apta per Syncros i similars: en 300 metres de recorregut es pugen més de 60 metres gairebé sense camí marcat. Tornem a la nostra "base" per comentar les incidències del dia, descansar, sopar i mirar de tocar una miqueta la guitarra. Fernando, el veí del Mas del Moro, ens dóna la benvinguda de nou, pren una copeta amb nosaltres i estem una estona parlant amb ell.Serón
Dilluns fem un canvi d'estratègia. Sortim amb tots el vehicles, ja què Juan i Marcela hauran de tornar a mitja tarda cap a casa i no tenim clar on passarem la propera nit. Abandonem el Moro en direcció a Bacares. Passem per Alcontar, Serón, i, per descomptat, Les Menas, un dels llocs recomanats per Eduard. Crec que es va quedar amb ganes de venir amb nosaltres, i els llocs que ens va aconsellar visitar valen tots la pena. Parem a dinar a Bacares. Tetica de BacaresMenjem un menú en un restaurant que ens han aconsellat, i, després del cafè, de nou carretera per pujar fins al Tetica. La vista des de dalt és impressionant. La muntanya es troba enmig d'una plana i la vista arriba desde Calar Alto fins a la badia d'Almeria, el desert de Tavernes, el parc natural del cap de Gata, ... Mentrestant, un núvol puja majestuosament per la vall. Unes quantes fotos i de nou als cotxes per baixar fins Gérgal. Arriba l'hora d'acomiadar-nos dels nostres bons amics Joan i Marcela. Demà és dia de treball i no han pogut agafar el pont... Els altres tornem de nou a la Serra, fins al Mas dels Chortales per passar la nit a la seva era. Al cap de pocs minuts d'arribar, apareixen altres "vigilants". Sembla que no volen que els treguin la caça en aquesta serra. Novament Ana s'identifica com filla del Matasiete, i se'n van. Havien d'estar avorrits, perquè al cap de poca estona apareixen de nou. Se'ls ha caigut el tabac en baixar del cotxe abans i miren de trobar-lo. Els convidem a un vi i un cafè, i estan una bona estona parlant amb nosaltres i explicant aventuretes de la serra.
L'endemà deixem l'era i ens dirigim cap a la zona de Los Olmos, on hi ha unes bones barbacoes i lloc on parar en una altra ocasió. Aquest cop ja no dóna per més. Seguim viatge cap a Caniles, per recollir la carn que es va encarregar del primer dia, i després ens anem fins Baza a menjar i, el més important: comprar Loteria de Nadal! Són ja les 6 de la tarda quan, després d'alguna que altra compra sobre la marxa, iniciem la tornada cap al Nord. Parem per sopar i dormir de nou prop de Beneixida, aquest cop en una àrea de descans al costat de l'autovia, que va resultar ser un "punt de trobada" per a determinades pràctiques dels professionals de la ruta. Les anades i vingudes dels camions i dels "professionals" duren tota la nit. Al matí, de nou cafetera en marxa, i a continuar viatge cap a les nostres cases, no sense abans parar a dinar en una platja prop d'Alcanar. Allà mengem tranquil·lament, planifiquem noves sortides, fem una passejada, i continuem viatge fins a l'àrea de servei de la Porta de Barcelona. Arriba l'hora dels comiats, les abraçades i els desitjos de tornar a viatjar junts per conèixer nous llocs, noves històries, noves aventures, sempre al costat dels nostres bons amics.

Powered by Cbhardware

Tancar finestra